Luonnolliset kasvoöljyt. Miten valita ihontyypille ja sen tarpeille sopiva öljy?

Luonnollisen hiusten- ja ihonhoidon trendi on pysynyt yllä, aivan kuten öljyjen suosio. Voiko niitä käyttää ihonhoidossa? Öljyjen kannattajat ovat sitä mieltä. Vastustajien mielestä öljy tukkii ihon. Itse asiassa, öljyillä saa parhaan mahdollisen tuloksen aikaan valitsemalla sopiva öljy omalle ihotyypille.

Luonnollisten öljyjen ominaisuudet ovat olleet tiedossamme jo aikakausia. Aiemmin emme tienneet, että tietyissä öljyissä on rauhoittavia ja aknea vastaan toimivia ominaisuuksia. Tänään tiedämme mitä öljyt sisältävät ja siksi voimme tutkia niiden ominaisuuksia. Eikä siinä kaikki! Öljyjen sisältö määrittelee, mille iholle ne sopivat.

Enää ei tarvitse miettiä, mikä kasvoöljy olisi sopiva – alta löytyy vastaus. Muista kuitenkin kaikkein tärkein: valitse vain tummissa lasipulloissa säilytettyjä luonnollisia öljyjä ilman lisäaineita tai säilöntäaineita. Suurin osa valmiista kasvoöljyistä sisältävät ainesosia, jotka saattavat herkistää ihoa.

Miten kasvoöljyt toimivat?

Hyvin valittu öljy on ihanteellinen luonnontuote ihollemme. Iällä tai ihotyypillä ei ole väliä, sillä eri kasveista uutettujen satojen öljyjen joukosta kaikki löytävät jotain itselleen. Öljyt ovat parhaiden ravintoaineiden lähde – vitamiineja, hivenaineita, välttämättömiä rasvahappoja ja antioksidantteja. Ihon öljyäminen säännöllisesti on hyödyllistä, koska öljyt:

 • vahvistavat luonnollista hydrolipidikerrosta, eli ehkäisevät kuivumista;
 • suojaavat haitallisilta ulkoisilta tekijöiltä, kuten auringolta ja myrkyiltä;
 • palauttavat ihon eloisuuden, pehmeyden, sileyden ja kiinteyden;
 • toimivat antiseptisesti ja vähentävät tulehduksia, joka auttaa esim. aknen hoidossa;
 • hidastavat ikääntymisprosesseja ja ryppyjen syntymistä.

Koska öljyt kosteuttavat ja ravitsevat ihoa, ne ratkaisevat monia ongelmia – ne vähentävät kuivuutta ja kutinaa, ehkäisevät kuivaa ihoa, vähentävät väriläikkiä, luovat hyvän pohjan meikille yms.

Ihonhoito öljyillä – periaatteita

Ennen kuin lähdemme ostamaan kasvoöljyä, kannattaa tarkistaa menetelmän sopivuus. Toivottujen tulosten saamiseksi on seurattava monia sääntöjä. Luonnolliset öljyt toimivat parhaiten tietyllä tavalla käytettynä.

 1. Käytä kasvoöljyä ennen nukkumaanmenoa, jotta se imeytyisi yön aikana.
 2. Taputtele öljy ihoon sormenpäillä imeytymisen nopeuttamiseksi.
 3. Vain muutama tippa öljyä riittää ravitsemaan, antamaan sileyttä ja elvyttämään ihoa.
 4. Älä käytä aurinkoherkkiä öljyjä päivän aikana.
 5. Kasvoöljyjä voi käyttää yksin tai niitä voi lisätä esim. kasvovoiteeseen.

Kun puhumme öljyjen käytöstä ihonhoidossa, on tärkeää valita omille tarpeille sopiva öljy, aivan kuten hiustenhoidossa. Tällä kertaa huokoisuus ei päätä puolestamme, vaan ihotyyppi. Öljytaso ja muut ongelmat ovat vaikuttavia tekijöitä valinnassa. Jos et tiedä, mikä öljy tulisi valita – määrittele ensin oma ihotyyppisi ja lue sen jälkeen seuraava lista:

 • Öljyt kuivalle iholle
  Lähes kaikkia kuivumisen merkkejä voi minimoida oikealla kasvoöljyllä. Kookosöljy (voimainen koostumus), passionhedelmäöljy (kevyin vaihtoehto), arganöljy, jojoba öljy, auringonkukkaöljy (kosmetiikka, ei ruokatuote) ja oliiviöljy ovat ihanteellisia valintoja kuivalle iholle.
 • Öljyt ikääntyvälle iholle
  Ikääntyvän ihon ongelmia, eli ryppyjä sekä kiinteyden ja joustavuuden menetystä, hoidetaan parhaiten öljyillä runsaalla E-vitamiinimäärällä. E-vitamiini on luonnollinen antioksidantti ja taistelee ikääntymistä vastaan. Mitä kasvoöljyjä tulisi käyttää ikääntyvällä iholla? Arganöljyä tai ruusunmarjaöljyä.
 • Öljyt öljyiselle iholle tai akneiholle
  Kuulostaa hieman hassulta, mutta kasviöljyt voivat minimoida ihon öljyisyyttä. Ne hallitsevat talirauhasten toimintaa ja vähentävät talituotantoa. Aknesta tai tali-ihottumasta kärsiville kevyet kasvoöljyt ovat paras valinta. Ne eivät tuki ihohuokosia. Suositeltuja öljyjä ovat: kameliaöljy, jojoba öljy ja teepuuöljy.
 • Öljyt herkälle iholle
  Yksi herkän ihon ominaisuuksista on mahdollisuus reagoida moniin ainesosiin. Öljy tulisi tässä tapauksessa valita huolella. Öljyn on oltava kevyt, hellävarainen ja vähentää ärsytyksiä. Sopivia kasvoöljyjä tässä tapauksessa ovat iltahelokkiöljy, esikkoöljy tai tuoksuilangiaöljy.

Riittävätkö kasvoöljyt?

Eivät välttämättä. Öljyjen sisältämät ainesosat eivät yksinään riitä ihomme tarpeille. Kosteuttavien ainesosien, tai veden haihtumista ehkäisevien ainesosien lisäksi iho tarvitsee humektantteja – ainesosia, jotka tuovat vettä soluille. Omalle iholle räätälöity hoitopaketti sisältää myös muita tuotteita: voiteita, seerumeja, naamioita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *